Ha Önnek fel kell sorolnia a legismertebbnek tartott hungarikumokat, a pálinka jó eséllyel az elsők között jut az eszébe. Amikor vidéken szüret, disznóvágás kezdődött, ha sikeres volt a nyúlhajtás, vagy ha nem, egy pohár pálinkával illett megfelelni a rítusnak. Mindenütt valakinek a pálinkájára esküdtek. Mindenütt voltak e szakmának értő művelői, akik egy táj gyümölcséből emlékezetes finomságot tudtak készíteni.

 

A pálinka úgy nemzeti sajátosságunk, mint a Tokaji Aszú, a pirospaprika vagy

a Téliszalámi. Tiszteljük meg magunkat, környezetünket s e kincset azzal, hogy fogyasztását soha nem visszük túlzásba. Hiszen az a bizonyos négy centiliter, amely egy felnőtt embernek naponta ajánlott, étvágygerjesztőnek épp úgy megteszi,

mint a téli hideg vagy a nyári meleg ellen…

 

Magyarország 2004. május elseje óta hivatalosan is az Európai Unió tagja.

Az Unió kényes ízlésű adminisztrátorai hungarikumként hazánk számára biztosították a pálinka megnevezés használatának jogát. Megtisztelne bennünket,

ha arra koccintana, hogy Magyarország, mint az Európai Unió sikeres új tagja valóban otthona legyen valamennyi hazánkfiának.

 

A pálinkát soha ne hűtsük, hisz valódi zamata csak kézmelegen érvényesülhet. Ugyanígy fontos a pohár alakja; a megtöltött, alul öblös, felfelé szűkülő szájú üvegcsét kortyolás előtt – a felszálló ínycsiklandó illatok ellenére – egy-két percig zárjuk tenyerünkbe, hogy a benne lévő nemes ital kissé átvegye testünk hőfokát. Érdemes elvégezni az úgynevezett szárazpróbát: miután felhajtottuk, tegyük félre poharunkat öt-tíz percre – ez önuralmunkat is edzésben tartja –, majd szagoljunk bele: ha valódi pálinkával van dolgunk, csak a tiszta gyümölcsillatot érezhetjük. Fontos a borkóstolásnál már megismert „rágás” is, hiszen e nedű íze, zamata a száj szegletében, a nyelv alatt, az ízlelőbimbók környékén jelentkezik igazán.

E főzet

a miénk,

magyaroké.

A szicsek.com oldal teljes tartalma szerzői joggal védett és a Szicsek Pálinkafőzde tulajdona. © 2013 Szicsek Kft.    I

A szicsek.com oldal teljes tartalma szerzői joggal védett és a Szicsek Pálinkafőzde tulajdona. © 2013 Szicsek Kft.    I